“Tarihi mezar taşları yok oluyor”
İznik’te Osmanlı tarihinin en önemli eserlerinden biri olarak bilinen Nilüfer Hatun İmareti’nde (İznik Müzesi) yer alan Osmanlı’ya ait mezar taşlarının birer birer yok olduğu iddia edildi. İddianın sahibi araştırmacı sosyolog Müfid Yüksel, geçtiğimiz günlerde İznik’e yaptığı seyahatte kırılan ve tahrip olan Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşuna ait mezar taşlarını görüntüledi.
Müfid Yüksel sosyal medyadan duyurduğu tahribatla ilgili olarak, “Nilüfer Hatun İmareti’nin arkasındaki arkeolojik kazıya, müze bahçesindeki kuruluş devri mezar taşları kurban ediliyor. İznik Müzesinin bahçesi arkeolojik kazı şantiyesi haline getirildiğinden buradaki kuruluş devri mezar taşları tahrip ediliyor. İznik’te ciddi tarihi eser tahribatı söz konusu. Özellikle Osmanlı’nın kuruluş dönemlerine ait mezar taşları bir bir kayboluyor. Nilüfer Hatun İmareti bahçesi şantiye alanı olmaktan çıkarılmalı. Kültür Bakanlığından talebimiz buradaki duruma el atmasıdır” dedi.
Osmanlı’nın ilk imareti
Osmanlı tarihinin en önemli eserlerinden biri olarak gösterilen Nilüfer Sultan İmareti, tarihi kayıtlarda Osmanlı’nın bilinen ilk medresesi ve ilk imareti olarak yer alıyor. Sultan I. Murad’ın annesi Nilüfer Hatun’un adına, 1388 yılında İmarethane olarak yaptırdığı Nilüfer Hatun İmareti, ters T planlı, 14. yüzyıl Osmanlı mimarisi örneklerinin en önemlilerinden biri olarak gösteriliyor. Orhan Gazi’nin eşi Nilüfer Hatun adına yaptırılan imaret, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yoksullar için her gün yemek dağıtılan bir hayır kurumuydu. İmaret 1960 yılında İznik Müzesi olarak ziyarete açıldı.