‘Taksim'i eski haline getirmek zorundalar'
Gezi olaylarının fitilini ateşleyen Taksim Projesi, Danıştay’tan da veto yedi. Kararı yorumlayan uzmanlar, “Taksim Meydanı’nın eski haline getirilmesi gerekiyor. Mahkeme kararının uygulanmaması yasal olarak suçtur” dedi.
Geçtiğimiz yıl Haziran ayında Bölge İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen Taksim Projesi için Kültür Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Danıştay 6. Daire Başkanlığı’na yaptığı iptal başvurusu, Danıştay’da oy çokluğu ile redDedildi. Danıştay’ın Taksim Projesi’nin iptali yönünde verdiği kararı değerlendiren uzmanlar, meydanın hukuken eski haline getirilmesi gerektiğini söyledi...
‘Haklarında dava açılır’
İdare ve İmar Hukuku Uzmanı Pervin Çelik: “Taksim meydanı altına araç trafiği için yapılan battı-çıktılar İstanbul İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Danıştay kararını henüz görmedik. Ancak Danıştay’ın 1.İdare Mahkemesi Kararı’nı onayladığını kabul edersek, hukuki anlamda şu an için Taksim Meydanı’nın eski haline getirilmesi gerekiyor. Mahkeme kararının uygulanmaması yasal olarak suçtur. Bu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunulursa haklarında dava açılır.”
‘Diretirlerse biz de direniriz’
Taksim Dayanışması Üyesi Cem Tüzün: “Danıştay, Beyoğlu Koruma Amaçlı İmar Planı tadilatını iptal etti. Böylece yerel mahkemenin kararı onanmış oldu. Biz yayalaştırma projesine değil, Taksim ve çevresinin insansızlaştırılma, betonlaştırılma ve kimliksizleştirilmesine karşı çıktık. Taksim Plan Tadilatı ile önerilen insansızlaştırma, kimliksizleştirmedir. Danıştay’ın kararından sonra İBB veya Beyoğlu Belediyesi yeni bir koruma planı hazırlayacak. Muhtemelen yeni proje eskisinden farksız olmayacak, üzerinde birkaç küçük değişiklik yapılacaktır. Meslek odaları, sivil toplum kuruluşlarıyla görüş alışverişi yapılamadan eskisine benzer dayatmalar olursa kanunlar çerçevesinde direnç göstermeye devam ederiz.”