‘O mahkemeler, Meclis tatile girmeden kalkacak’
Başbakan önceki gün sinyalini verdi, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ dün açıkladı: “Özel Yetkili Mahkemeler TBMM tatile girmeden kaldırılacak. Devam eden davalar etkilenecek, ancak kesinleşen davaların etkilenmesi söz konusu değil”
Avukatlıktan hakim ve savcılığa geçen adayların kura çekme törenine katılan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, ilk olarak Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’nun gündeme getirdiği Özel Yetkili Mahkemelerle ilgili flaş açıklamalarda bulundu. Mahkemelerin ne zaman ve nasıl kaldırılacağını detaylarıyla açıklayan Bozdağ, şu bilgileri verdi:
‘Üçlü ayrıma son’
“TMK (Terörle Mücadele Kanunu) 10 ile görevli mahkemeleri kaldırıyoruz. TMK 10. maddeye göre imtiyazlı olan soruşturma ve kovuşturma usulünü kaldırıyoruz. CMK (Ceza Muhakemesi Kanunu) 250. maddesine göre kurulmuş görevli mahkemeleri kaldıran düzenleme ile beraber geçici bir madde düzenlemiştik ve o zaman bu mahkemelerde görülen davaların, davalar sona erinceye kadar devamına imkan sağlayan bir geçici madde koymuştuk. Bu geçici maddeyi de yürürlükten kaldırıyoruz. Ağır ceza mahkemelerindeki bu üçlü ayrıma son veriyor, savcılar ve hakimler arasındaki farklı soruşturma ve kovuşturma usullerine son veriyoruz. Hukuk devletinin gereği olarak bugüne kadar yapmamız gerekirken bazı nedenlerle yapamadığımız tarihi bir adımı önümüzdeki günlerde atacağız.”
‘Yargıtay bozarsa...’
“Bu düzenlemelerden kesinleşen davaların etkilenmesi söz konusu değil. Bu, görülmekte olan davalarla ilgili belki görevli mahkemelerin değişmesi sonucunu doğuracaktır. Yani TMK 10’a göre görevli ağır ceza mahkemeleri değil de diğer ağır ceza mahkemelerine dosyalar devredilmiş olacaktır. Ancak hükme bağlanmış olan, hükme bağlanıp kesinleşmiş olan davalar bundan etkilenmeyecektir. Yalnız kesinleşmemiş davalar Yargıtay tarafından bozmaya tabi olursa, onlar da yeni usule tabi olacaktır.”
‘İmtiyaz ve istisnalar’
“CMK’daki usul ne ise bundan sonra bütün soruşturmalar için aynı olacaktır. Savcının soruşturma ve kovuşturma sırasında diğer savcılardan farklı kullanabileceği bir üslubu olmayacak. Sadece bir veya iki istisna olabilir. Onun dışındaki bütün usuli imtiyazları ve istisnaları kaldırıyoruz. Kalacak istisnalar da soruşturma ve kovuşturmanın esasına veya usulüne ilişkin, sanıkların aleyhine hususlar olmayacak. Örneğin adli tatilde de bu davaların görüşülmesi konusu muhafaza edilecek.”
CHP’Lİ TANRIKULU: 2004’ten beri mücadele ettik
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, “2004 yılından beri ÖYM’lerin kaldırılması, öncesinde de DGM’lerin yerine benzer mahkemelerin kurulmaması için mücadele ettik. Şimdi soruyorum, Sayın Başbakan, on yıldır aklınız neredeydi?” diye konuştu.
BDP’Lİ KIŞANAK: Çözüm sürecine katkısı olur
BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak da Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ve özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının Kürt sorununun çözümü için başlatılan çözüm sürecine olumlu katkı yapacağını vebüyük ölçüde hukuk sisteminin demokratik bir raya gireceğini söyledi.
MHP’Lİ VURAL: ‘Asıl tehlike AKP mahkemesi’
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, ÖYM’lerin kaldırılmasıyla ilgili, “Bu ülkede Başbakan ve bakanların yolsuzlukları hakkında suç duyurusunda bile bulunamıyorsunuz. AKP mahkemelerini göreve getirmek isteyen zihniyetle karşı karşıyayız. Asıl tehlike budur” dedi.