‘Karadeniz’in kalbine hançer gibi saplanır!’
13.07.2015 - 20:10Güncellenme Tarihi:
Rizeliler ‘yeşil yol’a neden karşı?
Karadeniz’de 8 ilin yaylalarını birbirine bağlama projesi olan ‘Yeşil Yol’a öfke dinmiyor. Peki halk bu projeye neden tepkili? İşte Doğa bilimci Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu’nun dilinden, projenin yaylalara vereceği zararlar...
Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, Rizelilerin aylardır engellemeye çalıştığı Yeşil Yol projesinin çevreye vermesinden endişelendikleri zararları VATAN’a sıraladı:
- SU KITLIĞINA NEDEN OLUR: Bizler Doğu Karadeniz’de orman ve dağ suyu içiyoruz. Yapılacak yol su kalitesi ve miktarını etkiler. Orman alanı azaldıkça suyun toprakta tutulumu azalıp ciddi bir su kıtlığına neden olacak. Yağmur suyunu tutacak dağ çayırları, yani su havzamız yapılaşma nedeniyle kalmayacak. Yol, HES’lerden çok daha büyük zarar verecek. Şehirlerde düzgün yönetilemeyen atıklar 2 bin 500 metredeki yaylalara gelecek.
- HEYELANLAR ARTAR: En yoğun orman örtüsünde bile heyelan oluyor. Bir de siz bunu yolla tetikleyeceksiniz. Bu yollar 5-7 ay kar altında kalıyor. Bu yollar kim için yapılıyor; turist için. Ama bir doğa bilimci, hatta turizmciye bile danışmadılar. Peki bir tane turist rehberi ya da tur operatörü duydunuz mu yol yapılsın diyen? Milletvekillerimiz ve valilerimiz orman kadar turizm konusunu da biliyorlar. Turistlere cenneti göstereceğiz diyorlar. Turistler eko turizm için 5 yıldızlı otel konforu aramazlar. 5 yıldızlı doğa güzelliği ararlar.
- EKOSİSTEMİ VE ORMANI BİTİRİR: Özellikle Kaçkarlar’daki yol, Samizdal Yaylası’nda yaşayan kuş türleri açısından dünyadaki 217 endemizm alanından biri olan bölgenin tam ortasından geçiyor. Büyük ormanı parçalayarak yok eden, yaylalardaki betonlaşmayı yapan, yaban hayvanlarının habitatlarını yok eden kötülüklerin sebebi yoldur. Yeşil Yol bölgeyi imara açacak. Oteller, restoranlar, benzin istasyonları olacak. İnşaat hafriyatları yamaçlardan dökülerek tüm ekosistemi ve ormanı bitiriyor. Toprağı sürükleyip, dereleri dolduruyor. Bir tane bile ağaç kesilmeyecek diyorlar. Akıllara ziyan laflar bunlar. Bu yol Karadeniz’in kalbine saplanan 2.600 km’lik hançerdir.”
‘ADI YEŞİL, ÖZÜ KARA’
Yeşil Yol Projesi, dün de Rize’nin Çamlıhemşin İlçesi’nde protesto edildi. Yüzlerce kişi, ‘Adı yeşil, özü kara’ benzetmesi yapılan projenin durdurulmasını istedi. Etkinliğe CHP’nin Karadeniz vekilleri de katıldı. ’Havva Ana’ adıyla Yeşil Yol mücadelesinin simgesi haline gelen 63 yaşındaki Rabia Bekar da ön saflardaydı. Kalabalık tulum eşliğinde bol bol da horon tepti.
Yüzlerce ağaç kesilmiş
Ausor-Husor bağlantı yolunda yüzlerce ağaç kesilmiş. Orman Genel Müdürlüğü’nün izniyle kesilen ağaçlar halen yol kenarlarında bekletiliyor. Rize Valisi Ersin Yazıcı, proje kapsamında ağaç kesilmediğini açıklamıştı.
Muhtar kepçeye çıktı!
Yeşil Yola karşı çıkan Murat Köyü’nün genç muhtarı Lütfü Sezgin, iş makinesinin kepçesine çıkarak, ‘Dün yaylaya çıkarken siz bizim yolumuzu kesmiştiniz. Şimdi biz sizin yolunuzu keselim mi?’ diye bağırdı. Sezgin, daha sonra kepçeden inerek iş makinesine yol verilmesini sağladı.
MAHKEME DURDURDU
‘Telafisi güç zararlar verir’
Rize İdare Mahkemesi, yaylalarda yol yapımının doğaya ve turizme zarar vereceğini öne süren 9 kişinin açtığı davada, “Yeşil Yol Projesi” kapsamında yapımı süren Çamlıhemşin ilçesindeki Haczane-Huser yaylaları bağlantı yolu çalışmalarının yürütmesini, telafisi güç zararlara yol açacağı gerekçesiyle geçici olarak durdurdu. Mahkeme, davalı tarafın savunması alınıp yol yapımının iptal edilip edilmeyeceğine ya da yürütmesinin tamamen durdurulup durdurulmayacağına karar verilene kadar yol yapımının yürütmesinin durdurulmasını kararlaştırdı. Mahkeme, davalı Orman Genel Müdürlüğüne savunmasını yapabilmesi için 15 gün süre verdi.
‘Bu örnek bir karar’
Davacıların avukatı Yakup Şekip Okumuşoğlu, kararın sevindirici olduğunu söyledi: “Bu karar örnek bir karardır. Biz Samistal ve Kavron yaylaları arasında yapılan yolun yürütmesinin durdurulması için de müracaat etmiştik. Ama mahkeme bu davayla ilgili henüz bir karar vermedi. Mahkemenin orada da bizi haklı bulacağını ve yolun yapımının yürütmesinin durdurulmasına karar vereceğini ümit ediyoruz.”
‘Uzungöl gibi olacak’ korkusu
Yolu açılan Uzungöl ve Ayder yaylarındaki çarpık yapılaşma, altyapı eksikliği ve kitlesel turizmin yarattığı kirlilik endişeleri arttırıyor. Plana göre ilk etapta yapılacak 2.600 km’lik yolun 1000 km’si mevcut. 2012’den beri 500 km yol 4 metre yani iki minibüsün yan yana geçebileceği şekilde genişletildi. Ancak projeyle yollar asfalt ya da parke taşlarla 11 metreye genişletilecek. Kalan 1100 km yol ise 2018’e kadar inşa edilecek. Plana göre Gümüşhane’de iki, Rize ve Samsun’da birer tane olmak üzere 4 kış sporları merkezi, su sporları merkezleri, oteller, müzeler, ev pansiyonlar, restoranlar ve av alanları planlanıyor.
BAKANLIK NASIL SAVUNUYOR?
‘Doğaya saygılı bir yol olacak’
Yeşil Yol projesi Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca hazırlandı. Projeyi Doğu Karadeniz Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) yürütüyor. Projeyle aralarında denize kıyısı olmayan Gümüşhane ve Bayburt’un da bulunduğu Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin’in yaylarına kurulacak 38 turizm merkezini birbirine bağlayacak bir yol inşa edilecek. DOKAP Başkanı projenin avantajlarını şöyle anlatıyor:
- GÜVENLİ VE KONFORLU SEYAHAT: Yeşil Yol 8 ilin yayaları ve turizm merkezlerini birbirine bağlayan, bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin belirlenen güzergah boyunca güvenli ve konforlu bir şekilde seyahat etmesine imkan sağlayan doğayla bütünleşik bir turizm projesidir.
- ULAŞIM KOLAYLAŞACAK: Proje turizm potansiyelini artırmak ve yaylacılık yapan yerel halkın ulaşımını kolaylaştırmak için oluşturulmuştur.
- İSTİHDAM YARATACAK: Yapılacak yatırımlarla bölge insanları kendi yörelerinde istihdam edilebilecektir. Yeşil Yol ile doğaya saygılı bir yol güzergahı oluşturulacak.
- KAÇAK YAPILAŞMAYA SON: Yaylalardaki kaçak yapılaşma önlenecek.
- KIRSAL DÖNÜŞÜM: Kentsel dönüşüm gibi kırsal dönüşüm sağlanacak. Mülkiyet sorunu çözülecek. Ayrıca doğayla bütünleşmiş mini ahşap konaklama yerleri ve lezzet durakları yapılacak. Doğa hem korunacak hem de kullanılacak.
CERATTEPE’DE MADENE BİR TEPKİ DE 680 KİLOLUK BOĞADAN
Başlarına ‘Karabela’ alırlar!
Artvin’ in Kafkasör Yaylası Cerattepe bölgesinde madencilik faaliyetine tepkiler sürüyor. Cerattepe madene karşı verilen mücadeleye bir destek de, Kafkasör’de yapılan son boğa güreşlerinde Başaltı kategorisinde ikinci olan 680 kiloluk ’Karabela’dan geldi. Boğasını gövdesine, ’Madene hayır’ ve ’Doğanın gerçek sahibi benim’ yazıları yazan 26 yaşındaki Tuncay Durmuş, doğa tahribatına her zaman karşı duracaklarını söyledi.
Nöbete devam!
Çevrecilerin ve yöre sakinlerinin nöbet tutma eylemleri de aralıksız sürüyor. Maden şirketine ait araçların geleceği yönünde gelen bir ihbar üzerine sabaha karşı harekete geçen Artvinli çevreciler, saat 05.00 sıralarında araçları park ederek Kafkasör Yaylası yolunu ulaşıma kapattı. Aralarında CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan ile Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan’ın da bulunduğu grup, saat 09.00’a kadar bölgede bekledi, ancak gelen olmaması üzerine nöbetçi bırakarak yolu trafiğe açtı. İl merkezine inen ve esnaflarla görüşen çevreciler, Cerattepe’de olası bir müdahalede dükkanların kapatılmasını ve destek vermelerini istedi. Talebi kabul eden bazı esnaflar, görüşme sonrasında iş yerlerinin camlarına, ’Bu iş yeri Cerattepe’ye müdahale edildiği anda kapatılacaktır’ yazıları astı.
Haberin Devamı