Zaman Genel Yayın Yönetmeni Dumanlı ile Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Karaca’nın da aralarında olduğu 12 kişinin, “cebir, tehdit ve hile kullanarak hürriyetten yoksun bırakma, iftira, silahlı terör örgütüne üye olmak”tan tutuklanması istendi.
14 Aralık’ta İstanbul merkezli olarak 13 ilde gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan, aralarında Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve eski polis müdürlerinin de bulunduğu 16 şüpheli dün sabah adliyeye sevk edildi.
4 zanlıya adli kontrol
Savcılık tarafından ifade işlemleri emniyette yapılan 12 şüpheli için tutuklama talep edildi. Suçlama ise “cebir, tehdit ve hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma, iftira, silahlı terör örgütüne üye olmak.” Savcılığın, Ferdi Taşkaya, Ayhan Akça, Mustafa Uyanık ve Halit Akbulut hakkında adli kontrol hükümleri uygulanmasını istediği öğrenildi. Tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen şüphelilerden ilk olarak Dumanlı hakim karşısına çıktı. Nöbetçi 1. Sulh Ceza Hakimi Bekir Altun tarafından sorgulanan Dumanlı’nın görüntülü ve sesli kaydı alındı.
Hakimin insanlık onuru vurgusu
Şüphelilerin gözaltı sürecinin ve mahkemeye sevkinin kamuoyu tarafından yakından takip edildiğini, soruşturmanın gizli olduğunu belirten Hakim Altun, şüphelilerin sorgu işlemlerinin uzun sürme ihtimaline karşı, insan onuru ile bağdaşacak şekilde adliyenin eksi 6’ncı ve eksi 7’nci katında bekleme salonlarında sorgu bitinceye kadar tutulmalarına hükmetti.
‘Neden haber yaptınız polisler akrabanız mı?’ 22 Temmuz operasyonunda tutuklanan polislerle ilgili akrabalık bağı olup olmadığı sorulan Dumanlı’ya, diğer basın kuruluşlarına göre daha uzun süre ve adil yargılamayı etkileyecek şekilde çarpıtarak operasyon haberlerinin sebebi de soruldu. Dumanlı, bunların haber değer olduğu için yayınlandığını söyledi. Dumanlı ayrıca ifadesinde herhangi bir algı oluşturularak tahşiye isimli bir terör örgütü grubunun aleyhine soruşturma açılmasına sebep olma iddiasını kabul etmediğini söyledi.
Kanun ne diyor?
- TCK 314/ÖRGÜT ÜYELİĞİ 15 YIL: Kanunun ikinci fıkrasında silahlı terör örgütü üyeliğinin cezası 10-15 yıl arası hapis olarak geçiyor.
- TCK 267/İFTİRA VE DELİL UYDURMA 6 YIL: Kanunun birinci fıkrasında, “Yetkili makamlara ihbar veya şikayet ya da basın ve yayın yoluyla, işlemediğini bildiği halde, soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını ya da idari bir yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı fiil isnat eden, 1-4 yıla kadar hapisle cezalandırılır” deniyor. İkinci fıkrada da, “Fiilin maddî eser ve delillerini uydurarak iftira edilmesi halinde, ceza yarı oranında artırılır” diye belirtiliyor.
- TCK 109/HÜRRİYETİNDEN YOKSUN BIRAKMA 7 YIL: Kanunun ilk fıkrasında, “Bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir” deniyor. İkinci fıkrada ise, “Kişi, fiili işlemek için veya işlediği sırada cebir, tehdit veya hile kullanırsa, iki yıldan yedi yıla kadar hapis cezasına hükmolunur” ifadesi yer alıyor.
DUMANLI 7 SAATLİK SORGUDA 35 SORUYA YANIT VERDİ
‘İki yazı ve bir haber için bu kadar zahmet’
zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı emniyette 22 sayfalık ifade verdi. Dumanlı’ya sorulan ilk soru Fethullah Gülen oldu.
‘Gülen’den talimat almadım’
Gülen’in gazetede yönetici vasfının bulunmadığını anlatan Dumanlı, gazetenin yayın politikasına da müdahalesinin söz konusu olmadığını söyledi ve “Onun talimatları ile şekillenmez” dedi. Gazeteye günlük 5-8 bin arasında haber geldiğini belirten Ekrem Dumanlı, “Bu kadar çok haberin, fotoğrafın, Gülen’e gönderilerek onayından geçmesi mümkün değil” dedi.
‘Ses kaydı delil olamaz’
Gülen ile Hidayet Karaca arasında internete düşen ses kaydındaki konuşmaların sorulması üzerine Dumanlı, konuşmanın kayıtların hukuka aykırı elde edildiğini ve delil olamayacağını söyledi.
Dershane haberleri soruldu
Gülen ile Hidayet Karaca arasında geçen konuşmada dershanelerle ilgili Gülen’in, “Ekrem Bey de, gazetede bu meseleyi seslendirelim mi diye sormuştu bana bugün. Olsun, yumuşakça sadece” dediği hatırlatılan Dumanlı’ya “Gülen’in size talimatı oldu mu?” diye soruldu. Dumanlı ise talimat vermediğini söyledi.
‘Tahşiye nedir bilmem’
Tahşiye ve Rahle’nin kelime anlamının sorulması üzerine Dumanlı, Tahşiye’nin kelime anlamını bilmediğini, ilk defa duyduğunu, Rahle’nin de Kuran okunurken üzerine konulan eşya olarak bildiğini kaydetti. Dumanlı ifadesinin sonunda, “Hakkımda ne gibi ithamlar olacağını merak ediyordum. Ancak bana sorulan sorulardan ve gösterilen belgelerden gözaltına alınmamam gerektiği kanaatine vardım. 20 yıllık gazeteciyim, 2 yazı ve bir haber için bu kadar zahmet verilmesini üzüntü verici buldum. Hiçbir suç işlemedim. Hiçbir örgüte bağlı değilim” ifadelerini kullandı.
‘Kimseden talimat almayız’
Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca, savcılık sorgusunda “örgüt yöneticisi” olduğu suçlamasını reddetti. Savcılık ifadesinde Fethullah Gülen’in konuşmalarını takip etmediğini söyleyen Karaca, “Herkul.org adlı internet sitesindeki konuşmaları takip etmiyorum, Gülen’den talimat almam” dedi. Gülen’den aracılar vasıtasıyla talimat aldığı yönündeki suçlamaları reddeden Karaca, ifadesinde, “Ne Sayın Gülen’den talimat alırız, ne de ‘Biat edin, rahat edin’ diyen birtakım insanlardan... Mesleğin kurallarına, RTÜK kurallarına uygun, demokratik ve hukuk devleti için yayın yapıyoruz” diye konuştu.
‘Onu Gülen’e sorun’
Gülen’in konuşmaları da dinletilen Karaca savcının, “Bu konuşmalarda kimi kastediyor? Karanlık Kurul’dan ne kastediliyor?” sorusuna karşılık “Bu konuların benimle ilgisi yok. Kendisine sorun Gülen’in Samanyolu Yayın Grubu’yla da hiçbir yasal ve kişisel bağı bulunmamaktadır. Gülen ile telefonda hiçbir zaman görüşmedim. Başbakan, Cumhurbaşkanı, bakanlar ile ABD’ye gittiğimde, Sayın Gülen müsait olunca görüştüğüm oldu. Bülent Arınç’la kendisini ziyarete gittim.” dedi.