‘2. Güneş harekatı an meselesi’
Bölgede yıllarca görev yapmış eski bordo bereli Metin Gürcan, Türkiye’nin Suriye’ye operasyon olasılığını VATAN’a değerlendirdi.
PYD’nin ABD işbirliği ve hava gücü desteğiyle Tel Abyad’ı IŞİD’in elinden alması bölgede stratejik dengeleri değiştirdi. Yaygın kanı, Türkiye’nin PYD’nin Kobani ve Tel Abyad’tan sonra 3’üncü kanton olan Afrin’e ulaşarak Kuzey Suriye’de bir ‘Kürt Koridorunu’ engellemek için Cerablus ve güneyinde bir güvenlik bölgesi açacağı yönünde. Türkiye’nin olası Suriye operasyonu ve gelişmeleri, bölgede yıllarca ‘Bordo Bereli’ olarak görev yapmış, sonrasında ise akademik çalışmalara ağırlık vermek için ordudan ayrılarak Bilkent Üniversitesinde ‘Güvenlik Çalışmaları’ alanında dersler veren Metin Gürcan ile konuştuk.
‘Komutanlar bölgede’
“Hükümetin harekat için siyasi direktif verdiğini, Genelkurmay’ın bu direktifle 2’nci Ordu Komutanlığı ile Özel Kuvvetler Komutanlığına harekat emri yayınladığını söyleyebiliriz. Bölgeye yapılan üst düzey komutan ziyaretlerinden harekata katılacak Gaziantep’teki 5. Zırhlı Tugay, Urfa’daki 20’nci Zırhlı Tugay, Tunceli’den 4’ncü Komando Tugayı ve Özel Kuvvetler Komutanlığı gibi ana ast birliklerin operasyonel planlamaları bitirdiğini anlıyoruz. Komutanlar planları denetlemek ve son koordinasyon için bölgedeler. Bence Ağustos’ta ikinci bir ‘Güneş Harekatı’ an meselesi.”
‘Adı bile konuldu’
“Türkiye’nin Kuzey Suriye’ye yönelik nur topu gibi bir operasyon planı var. Adı bile konuldu. Yani Özel Kuvvetler’in hangi taburu nerede ve hangi yerel unsurlarla çalışacak, MİT nasıl destek verecek, 5’inci Zırhlı Tugay’ın 1. Taburu nereye konuşlanacak bunların hepsinin planlaması tamamlandı. Bu saatten sonra asker ‘çık’ denildiğinde Suriye’ye girebilir. Operasyonu 2. Ordu ile doğrudan Genelkurmay 2. Başkanlığına bağlı Özel Kuvvetler birlikte yapacak. Hava Kuvvetleri de destek verecek. Suriye sınırında Kuzey Irak’a yönelik çalışan Silopi’deki gibi Özel Kuvvetler İleri Harekat Üssü (OKHÜ) benzeri bir yapı kuruldu.”
‘Hibrit görev gücü’
“Suriye’nin kuzeyi gibi ‘hibrit’, yani melez bir çatışma ortamına yönelik TSK’da ‘hibrit bir görev gücü’ oluşturma gayreti var. Su gibi ‘akışkan’ ortamda harekat alanının önceden şekillendirilmesi, keşif, Türkiye’ye yakın yerel unsurlarla irtibat ve koordine için Özel Kuvvetler ile MİT, hızlı hareket ve çatışma için hafif komando birlikleri, zırhlı araçlarıyla bölgeye girecek mekanize piyade birlikleri ile psikolojik etki ve ateş gücü için tank birlikleri ve hava desteği tek bir komuta altında olacak. Türkiye, harekatı ‘sınırlı hedefli bir güç gösterisi’ şeklinde planlıyor. Yani TSK 3-4 günlük taarruz harekatı gibi bölgeye hızlıca girecek ve çok durmadan çıkacak.”